Luchtvaarterfdienstbaarheden onder controle op de bouwplaats van de Orly Union-structuur op lijn 18 (perceel 1)

Het eren van een bouwplaats nabij de start- en landingsbanen van de luchthaven van Orly, onderworpen aan hoogtebeperkingen in de zin van artikel L6351-1 van de transportcode. Vaste obstakels (tijdelijk of permanent) in gebieden die zijn belast met luchtvaarterfdienstbaarheden worden beschouwd als een gevaar voor de luchtvaartnavigatie en zijn daarom verboden. Het RTK.42-systeem van CAD.42 is geïmplementeerd om kraanmachinisten te helpen binnen het toegestane plafond te blijven.

verband

Lijn 18 is een opkomende Grand Paris Express metrolijn. 35 kilometer lang, zal het de stations van de luchthaven Orly verbinden met Versailles Chantiers, via het station Massy-Palaiseau. Société du Grand Paris gunde het bouwcontract voor perceel 1 aan een consortium onder leiding van VINCI Construction Grands Projets.

De huidige bouwplaats van de Orly Union-structuur (OA2) op lijn 18 (perceel 1) is een ondersteunende structuur die bestaat uit een ondergronds gebouw en een schacht die is verschoven ten opzichte van het tracé van de tunnel en met deze laatste is verbonden door een aftakking.
Het doel van deze constructie is om een ​​nooduitgang te bieden bij problemen in de tunnel. Het biedt ook toegang tot het spoor voor onderhoudsteams.

Guillaume Lhermite, OA2-sitemanager van het Ligne 18-project (kavel 1) bij Chantiers Modernes Construction (dochteronderneming van VINCI Construction France) legt de context uit:

“Omdat onze site zich in de onmiddellijke nabijheid van de start- en landingsbanen van de luchthaven Orly bevindt, wordt een hoogtelimiet opgelegd, genaamd “luchtvaarterfdienstbaarheid”. Deze limiet is 12m boven ons werkplatform. »

De uitdaging is dan ook om ervoor te zorgen dat de hijsmiddelen voldoen aan de wettelijke limiet.

 

Presentatie van het geïmplementeerde systeem

RTK.42, centimetersensor

RTK.42 magnetiseert naar de giekkop van de mobiele kraan. De absolute hoogte wordt elke seconde tot op de centimeter nauwkeurig berekend. Een batterijlevensduur van een week zorgt voor dagelijks, continu gebruik.

Tablet met kaart en waarschuwingen

De tablet informeert de kraanmachinist bij het betreden van verboden gebieden met een hoorbaar en zichtbaar signaal.

Tablet met kaart en waarschuwingen

De tablet informeert de kraanmachinist bij het betreden van verboden gebieden met een hoorbaar en zichtbaar signaal.

Werkingsprincipe

De tablet informeert de kraanmachinist via een spraakbericht wanneer de hoogte van de giekkop het luchtvaartservicegebied nadert. In de onmiddellijke nabijheid van de drempel vervangt een hoorbare waarschuwing het spraakbericht om het onmiddellijke gevaar aan te duiden. Alle waarschuwingen worden vastgelegd en kunnen worden bekeken in de Unifield online applicatie.

Conclusie

 

"De implementatie van het CAD.42-systeem stelde ons in staat om deze hoogte op elk moment van de dag te controleren en om onze klant feitelijk te bewijzen dat deze beperking te allen tijde werd gerespecteerd." Guillaume Lhermite 

Guillaume Lhermite aan de rechterkant, en Samir Nasef CAD.42 onderhoudstechnicus aan de linkerkant.