RTK.42 ontvangt de speciale juryprijs ITIF 2021 voor het beveiligen van machines nabij verkeerswegen

Deze prijs erkent de implementatie van ons virtuele slagboomsysteem op de Charles de Gaulle Express-bouwplaats met NGE GC en Eiffage Fondations.

Hieronder vindt u het SNCF Réseau-rapport waarin het project en de resultaten ervan worden voorgesteld.

illustratie van gevaar

 

Toepassingscontext

Context van werkzaamheden in de directe omgeving van geëxploiteerde spoorwegen waarbij moet worden voldaan aan de toepassingsrichtlijnen van IG 900033 met betrekking tot: het gebruik van bouwmachines en materieel nabij de sporen (art. 4.4.1):

  • Verboden toegang van machines en uitrusting op de site binnen de "verboden zone" (verticaal vlak op 3 meter van de as van de sporen of onder spanning staande elektrische installaties).
  • (bij afwezigheid van implementatie van een fysiek beschermingsscherm) Verboden penetratie van alle verplaatsingen van ladingen en alle handelingen binnen de "beschermingszone" (verticaal vlak op 5 meter van de as van de rijstroken - afstand die kan worden vergroot om rekening te houden met lastschommeling ).

Om de beweging van machines en uitrusting op de site en alle hef- of behandelingshandelingen in de buurt van geëxploiteerde spoorlijnen te beveiligen, wanneer er met name geen fysiek beveiligingsscherm aanwezig is, de controle van de beweging van machines en behandelingswaarschuwing (visueel en/of geluid) van "virtuele" penetratie van "verboden" of "beschermde" zones moet kunnen bijdragen tot de veiligheid van infrastructuur en spoorwegactiviteiten.

 

Prestatiebeschrijving: 

 

Implementatie van sensoren (magnetische doos) op bouwmachines waarmee realtime geolokalisatie van hun bewegingen en van elke penetratie in een vooraf gedefinieerde "virtuele" perimeter ("beschermingszone", "verboden zone" of andere te kalibreren perimeter mogelijk is).

Geolocatiegegevens kunnen live worden bekeken door iedereen die op de site werkt via een platform dat toegankelijk is via een internetverbinding.

Elke penetratie binnen de vooraf gedefinieerde verboden perimeter genereert visuele en hoorbare waarschuwingssignalen.

De onnauwkeurigheid van het geolocatiesysteem is in de orde van 10 cm.

De toepassing van dit geolocatiesysteem is geïnspireerd op het systeem dat wordt toegepast op bouwplaatsen die onderhevig zijn aan co-activiteit tussen machines (mobiele kranen / torenkranen / betonpompen, motorgondels, graafmachines, enz.).

Een beschrijvend blad voor het gebruik van het CAD.42-systeem (Torenkraan en mobiele hefwerktuigen antibotsing) is opgenomen in bijlage 1 van deze toelichting.

Dit systeem heeft het voordeel van een snelle implementatie en relatief lage kosten.

Merk ook op dat de toepassing van het systeem (CAD.42-leverancier) in 2020 als onderdeel van het SNCF RESEAU-project - AIR-programma (Learning to Innovate in Network) - Apparaatproject dat een naaldsmeerapparaat waarschuwt dat hij de limiet van zijn beschermde nadert Oppervlakte. Een projectpresentatienota is opgenomen in bijlage 2 van deze toelichting.

 

Resultaten 

 

Binnen het toepassingsgebied van de werf op een geëxploiteerde spoorwegsite, heeft de implementatie van het "virtuele barrière"-systeem concreet mogelijk gemaakt:

– de verplaatsing van machines en uitrusting op de bouwplaats en alle hef- of behandelingshandelingen in de buurt van de in omloop zijnde spoorlijnen te verzekeren,

– om elke beweging van machines en uitrusting op de site (hijsen, hanteren, enz.)

– het bewustzijn van de belanghebbenden op de site over de permanentie van de spoorwegrisico's die aan de werken zijn verbonden, vergroten.

 

Visualisatie-interface

Blauw waarschuwingsbaken

Geolocatiesensor

Hoe meet u de resultaten van uw succes?

Is er een meetbaar meetinstrument, een bewijs van de kwaliteit van het betrokken succes?

Zo ja, meer zeggen

De succesvolle implementatie van het "virtuele barrière"-systeem voor de werken over de periode van juli tot augustus 2021 voor de uitvoering van de bouwwerken van de Covered Trench (membraanmuurwerken) resulteerde in een nettoresultaat "zero incidents" over een zeer intense periode van werkzaamheden op een spoorwegterrein dat wordt geëxploiteerd met een hoog risico voor de veiligheid van het spoorwegbedrijf.

Is uw succes naar uw mening verwerpelijk en transponeerbaar?

Zo ja, zeg waarom

Dit succes is verwaarloosbaar en toepasbaar op alle werkzaamheden in de buurt van circulerende spoorlijnen, waarbij het gebruik van machines en uitrusting vereist is waarvan de verplaatsing of hanteringsmanoeuvre een risico kan vormen met betrekking tot de veiligheid van het treinverkeer en/of de integriteit van de spoorweginfrastructuur. .